First Hotel Billingehus i Skövde

  • Svenska Möten
  • Svensk Miljöbas

First Hotel Billingehus är vackert beläget på toppen av Billingen med panoramautsikt över Skövde.

I direkt anslutning till hotellet ligger Billingens fritidsområde. Vi erbjuder, tillsammans med de magnifika omgivningarna, ett brett utbud av aktiviteter och konferensmöjligheter. Här finns bland annat spa, gym och utomhusbad och fritidsområdet kring hotellet ger rikliga möjligheter till såväl motion som naturupplevelser.

En konferenskapacitet på totalt 2200 personer gör det möjligt att arrangera många olika typer av möten och events här och samtidigt är det ett perfekt semestermål för familjer.

En annan fördel är Skövdes utmärkta kommunikationer. Med snabbtåg tar det endast en timma från Göteborg och två timmar från Stockholm.

 

Visionären Arne Sandberg och Billingehus

Arne Sandberg

Arne Sandberg, bensinkungen i Uno-X, var visionären som startade och finansierade projekt Billingehus. Tillsammans med hustrun Maja hade de visionen om en hotell- och motionsanläggning på toppen av Billingen. Här skulle människor i alla åldrar kunna njuta av motion och avkoppling.

Inför sin 50-årsdag i oktober 1967 donerade Arne Sandberg tio miljoner kronor till satsningen Billingehus. Arkitekt blev Hans-Erland Heineman, som bland annat ritat Skövde kulturhus.
Makarna Sandberg och Heineman presenterade idén för Skövde kommun som med Gustav Lake i spetsen blev entusiastiska och lovade att släppa till mark, bygga vägar och parkeringsplatser. Arne Sandbergs nästa steg var att ta kontakt med Skaraborgs landshövding Karl Frithiofson. Denne var också positiv till projektet och blev senare ordförande för den stiftelse, till vilken Sandberg donerat de tio miljonerna.

Bygget blev dyrare än beräknat, Arne Sandberg donerade ytterligare sju miljoner och räkningen slutade på nära 26 miljoner. Billingehus invigdes den 13 juni 1970 och har allt sedan dess utgjort en viktig och unik mötesplats för rekreation, motion, träning, möten, konferenser, avkoppling och naturupplevelser får både skövdebor och besökare. Billingehus har även blivit det mest kända landmärket för Skövde.

Maja Sandberg gav namn till Billingehus.

Från början var tanken att utlysa en namntävling för att finna ett bra namn på anläggningen. Dock behövde byggarbetsplatsen ett arbetsnamn för frakta material upp till berget. Eftersom huset ligger på Billingen kan vi kalla det för Billingehus, sa Maja Sandberg. Och så blev det.